De wereld van een kind is sterk gefocust op leren. Leren lopen, leren praten, leren omgaan met emoties, leren lezen, schrijven, rekenen en de wereld begrijpen.
Misschien voel jij als (toekomstige) unschooler soms ook de drang om je kind van alles te willen leren: samenwerken, een plan maken, lezen, netjes eten, jezelf aankleden of luisteren naar anderen...
Allemaal prachtig. En waarschijnlijk wil je dit je kind allemaal bijbrengen vanuit jouw beste intenties. Je wil je kind voorbereiden op een toekomst waarin je kind een gelukkige, evenwichtige, zelfstandige volwassene is die vol zelfvertrouwen de wereld in stapt.
Maar daarin wordt een héél belangrijk punt vaak over het hoofd gezien: Veiligheid.
Wanneer een kind zich veilig voelt in jouw gezelschap dan heeft het brein ruimte om nieuwe verbindingen te maken. Om te groeien en zich te ontwikkelen.
In tegenstelling tot wanneer een kind zich onveilig voelt. Dan reageert een kind vanuit de overleefstand "de vlucht- of vechthouding" vanuit de amygdala. Er is dan fysiek geen mogelijkheid in het brein om functioneel en effectief te leren en nieuwe verbindingen te leggen.
Nu hoor ik je bijna opgelucht zuchten "Phoe ... fijn ... mijn kind is veilig. Er zijn geen bedreigingen. Dus mijn kind staat niets in de weg om zich op de meest optimale manier te ontwikkelen."
Toch is een gevoel van veiligheid iets veel subtielers dan vaak gedacht wordt.
Veiligheid is een gevoel. Een weten dat jij er mag zijn. Dat je gehoord en gezien wordt. Dat je gewaardeerd wordt. En dat er iemand voor je is wanneer je het zelf even niet meer weet.
Daarom is het zó belangrijk en zó waardevol om er te zijn voor jouw kind. Juíst op het moment dat jouw kind het moeilijk heeft. Juíst wanneer je hem/haar achter het behang zou willen plakken. Juíst wanneer je kind je lijkt uit te dagen en maar (negatieve) aandacht blíjft vragen.
Juist dán is het moment om te investeren in jullie relatie. Want dat zijn de momenten waarop jouw kind bevestigd krijgt:
Ben ik veilig? Mag ik er zijn? Word ik gezien? Ben je er écht voor mij?
Kan je kind alle vragen met een JA beantwoorden? Dan kan het brein optimaal nieuwe kennis tot zich nemen.
Moet je daarbij over je eigen grenzen heen gaan? Nee natuurijk niet.
Maar weet dat juist op het moment dat het voor jouw kind uitdagend is jij het grote anker bent voor liefde, vertrouwen en veiligheid. En dát is de basis die nodig is om optimaal te leren.
Wil je dus jouw kind zo goed mogelijk ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling?
Investeer dan in jullie relatie. Voorál op die momenten dat jouw ouders/de leerkracht op school en de maatschappij een oordeel zou hebben over zijn/haar gedrag. Een wijzende vinger, een boze reactie of straf is niet wat jouw kind nodig heeft.
Maar kies voor interesse, waardering, open armen, een extra knuffel en heldere grenzen die vanuit verbinding gegeven worden. Dat biedt de basis voor een kind om te weten dat het veilig is, dat het mag zijn wie het is, en dat het onvoorwaardelijk geliefd wordt.
Vanuit liefde en vertrouwen kan jouw kind zich ontwikkelen en de wereld verkennen met een open houding en het zelfvertrouwen om te leren en te groeien.
Dus, hoe uitdagend het leven soms ook is, probeer altijd de focus te houden op het feit dat jouw kind zich veilig, gehoord en gewaardeerd voelt. Want dat is de sleutel tot kunnen leren op de meest effectieve én meest plezierige manier.