Aaaahhhhh!!! Soms ....
Ken je dat? Van die momenten dat je kind voor de 10e keer dezelfde vraag stelt? Dat je voor de 100e keer iets uitlegt. Of waarbij je voor de 1000e keer denkt "Ik ben zo moe. Volgens mij kan ik dit hele unschoolen niet...."
Welkom in de wereld van de moeder die altijd het beste wil voor haar kind .
Nee, zonder dollen. Dit is ongetwijfeld (met kleine nuance-verschillen) ook voor jou bekend.
Je bent erop gefocust om een goede, meelevende, ondersteunende en inspirerende moeder te zijn die haar kind op de meest prachtige manier begeleidt in het "Leren van het leven".
Het klinkt zo mooi, maar alleen een beetje jammer dat je óók nog moet opvoeden....
Maar weet je, opvoeden IS unschoolen.
Waarom? Ik zal het je uitleggen.
Kijk, ik zal even heel eerlijk zijn: je kind unschoolen betekent eigenlijk keihard met jezelf aan het werk gaan, want je kind.... ja, die unschoolt al vanuit zichzelf. Die volgt gewoon zijn hart. En leert door zijn interesses te volgen.
Hij is nog vrij van allerlei gedachten over hoe iets hoort of wat geaccepteerd is in onze maatschappij. Hij doet gewoon wat leuk is. Of waar hij zin in heeft.
Zónder zich druk te maken wat jij, de buurvrouw of de kassa juffrouw ervan vindt. En dat kan jou (als opvoeder) soms énorm uitdagen om nog die leuke, lieve moeder te zijn... want je moet je kind toch opvoeden en hem leren "hoe het hoort"?
Maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk... Je loopt tegen je eigen frustraties, onmacht en onzekerheden aan.
Jij hebt van jouw ouders, familie, leraren, vrienden en de maatschappij al minimaal 30 jaar aan scholing, lessen, waarheden en "zo-hoort-het-" en "zo-doen-we dat-" ervaringen opgedaan. En die komen allemaal terug op het moment dat je moeder wordt.
Cadeautje !
Maar een héél groot deel van al die "opvoed-en-zo-hoort-het-waarheden" zijn niet DE waarheid. Sterker nog ... vaak passen ze helemaal niet bij hoe jij wilt zijn. En ze zijn ook nog eens helemaal niet helpend om een diepe, verbindende relatie met je kind op te bouwen.
Een paar voorbeelden. Misschien herken je er één of meerdere uit je eigen jeugd:
- Je deelt eerst aan de anderen uit, daarna mag je zelf een koekje pakken.
- Je hebt rekening te houden met de rest, de wereld draait niet om jou.
- Als je gaat lopen sjagerijnen, dan ga je maar naar je kamer.
Misschien hoor je jezelf deze uitspraken ook wel eens tegen je kind zeggen. Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt !
Hoe voelde jij je toen dit tegen jou gezegd werd toen jij nog een kind was? Voelde je je gehoord en gezien? En heb jij een gezond voorbeeld gekregen hoe je het nu met jouw kind anders kan doen? Zónder de pijn en frustratie die jij als kind ervaren hebt?
Waarschijnlijk voelde je je toen niet fijn. Daarom wil je het nu anders doen met jouw kind.
Helaas doe je vaak weer hetzelfde tegen je kinderen als dat jouw ouders tegen jou deden. Niet bewust, maar dat is nou eenmaal jouw basis. Zo heb je het tensotte geleerd.
Of je handelt wel anders, maar het komt vanuit dezelfde onmacht en pijn als je ouders hadden. En het resultaat is hetzelfde. Je kind voelt zich (net als jij toen) niet gezien en begrepen. En dát zorgt dat het unschoolen (en samen leren en ontdekken) óók uitdagender wordt...
Het geeft je heel veel ruimte en mogelijkheden wanneer je opvoeden gaat zien als onderdeel van jullie unschool-reis samen.
Als je een goede, diepe relatie met je kind als voorwaarde ziet om jouw kind ook écht in vrijheid te kunnen laten leren (waardoor hij zich optimaal kan ontwikkelen) dan is opvoeden en onderwijzen (unschoolen) ineens precies hetzelfde!
Het gaat allebei over je kind begeleiden om uiteindelijk een gelukkige, zelfverzekerde volwassene te worden die zijn hart volgt en de wereld mooier maakt met wie hij is. Ja toch?
En dat kan alleen wanneer jij álles wat je geleerd hebt (en wat niet helpend is in de ontwikkeling van jouw kind en in jullie relatie) onder de loep neemt. Dan unschool je jezelf (deschooling wordt dit ook we genoemd).
Wanneer je jezelf ontdoet van alles wat een verbindende relatie met jouw kind in de weg staat, wordt:
1) jullie relatie mooier
2) voelt jouw kind zich door jou gezien en begrepen
3) kan jouw kind zichzelf ontwikkelen in een ontspannen omgeving
4) geef jij jouw kind de ruimte om zichzelf te zijn en vanuit intrinsieke motivatie te leren.
Dus zie je jezelf weer zoekende of gefrustreerd omdat je wéér boos of onzeker werd op je kind? En wil je dat nu écht anders?
Ga dan eens onderzoeken waar jij zelf een stuk scholing of een "zo-hoort-dat-waarheid" mag loslaten.
Want ik kan uit ervaring zeggen: hoe meer je jezelf deschoolt (en dus alle "waarheden" onder de loep neemt en overboord gooit waar ze je niet meer helpen) hoe leuker, makkelijker en fijner het unschoolen wordt.
En als je nou geen idee hebt waar te beginnen of heel graag iemand hebt die met je meekijkt en je hierin begeleidt en ondersteunt, stuur me dan gewoon een bericht of mail. We kunnen altijd een afspraak inplannen. Dan praten we er eens over. Ik help je graag verder.
***********************
Wil jij je kind gaan thuisonderwijzen/unschoolen? Maar loop je nog met vragen rond?
Aanstaande dinsdag geef ik weer een webinar over Thuisonderwijs en Unschooling waarin ik de drie meest gestelde vragen bespreek die ouders (en hun omgeving) hebben wanneer ze hun kinderen zelf (willen) gaan onderwijzen.
Hier vind je meer info en kan je je aanmelden:
https://subscribepage.io/webinar-thuisonderwijs-en...