De basisgedachte over school is: “Op school leert een kind wat hij/zij nodig heeft voor de toekomst.” Ik zie dat echt anders!
Even wat aannames die de meeste mensen hebben:
– Leren doe je op school. Dat gebeurt met lesmethodes die precies weten wat jouw kind nodig heeft. En op welk moment hij/zij daaraan toe is.
- De lesstof die jouw kind moet leren is nodig voor zijn/haar toekomst. Hierdoor kan je kind een goed betaalde baan krijgen waar hij/zij blij van wordt.
- En uiteraard moet de lesstof véél herhaald worden, zodat het geleerde niet vergeten wordt en … ja, huiswerk hoort erbij.
Niets van waar!
Kinderen leren op school omdat ze moeten. Natuurlijk zijn er altijd onderdelen van de lesstof die ze echt heel leuk vinden. Maar dat geldt nooit voor alle vakken.
Voor alle overige vakken geldt dat kinderen leren omdat:
– ze een goed cijfer willen halen;
- ze er graag bij willen horen;
- ze niet onder willen doen voor hun vrienden;
– ze geen andere keus hebben...;
– ze anders de klas nog een keer over moeten doen;
– ze dan de waardering krijgen van hun ouders of de leerkracht;
– ze zich anders (nog) onzekerder voelen;
– ze niet gepest willen worden.
(één of meerdere punten mogelijk)
Al deze redenen zijn zo ongezond. De motivatie om te leren ligt buiten het kind. En het komt niet van binnenuit. Dit zorgt ervoor dat kinderen steeds verder af komen te staan van wie ze werkelijk zijn.
Hierdoor ontstaan problemen die je nu veel terug ziet onder de volwassenen van dit moment. Ze weten eigenlijk niet meer wat ze nu echt blij maakt. Ze zijn op zoek naar hun ‘zielsmissie’. Ze hebben moeite om op een gezonde manier hun grens aan te geven. En ze durven niet te gaan staan voor hun waarheid, omdat het “anders doen dan de rest” zo eng voelt….
Dat komt allemaal omdat we als kind niet ons eigen pad mochten bewandelen. We moesten mee in het riedeltje wat iedereen deed: naar school, goede cijfers halen, een opleiding volgen en een goed betaalde baan vinden…. Er was geen ruimte om te doen wat jij het liefst wilde doen.
Ja, misschien na schooltijd. Als je nog tijd over had. Maar eerst moest al het moeten klaar zijn … daarna kwam pas jouw behoefte.
Misschien herken je jezelf hier wel in. En denk je “Ik wil dit zo graag anders voor mijn kind(eren)! Ik voel aan alles in mijn lijf dat ik mijn kind niet in het schoolsysteem wil.”
Dus daarom nu even heel concreet wat er gebeurt wanneer je je kind geen verplichte lesstof meer aanbiedt.
Wat denk je dat er gebeurt wanneer ouders (leerkrachten of zelfs de overheid) hun angst om controle te verliezen zouden loslaten?
Wat gebeurt er denk je wanneer je weer durft te vertrouwen op je kind?
Dan leren kinderen omdat ze wíllen leren! Omdat ze nieuwsgierig zijn. En omdat het leuk is om te leren.
Dan leren kinderen uit zichzelf lezen. Misschien omdat je kind informatie wil opzoeken. Of omdat je kind met anderen wil kunnen communiceren. Maar lezen leren ze allemaal.
Dan leren kinderen uit zichzelf rekenen. Misschien omdat je kind de boodschappen wil kunnen doen. Of omdat je kind een recept na wilt maken. Maar rekenen leren ze allemaal.
En zo geldt dat ook voor alle andere kennis en vaardigheden die jouw kind nodig heeft in zijn/haar leven.
Jouw kind leert alles vanuit zichzelf, omdat het leren van bepaalde kennis of vaardigheden past bij de interesse van jouw kind. En bij wat jouw kind nu nodig heeft.