"Ach, hij moet er gewoon even doorheen. Gewoon geen aandacht geven."
Ken je die uitspraak? Het is er één die je helaas nog steeds hoort wanneer kinderen huilen, boos zijn of ander gedrag laten zien waar ouders "last" van hebben.
Wat mij betreft mogen deze uitspraken direct de prullenbak in.
Want hoe kan je nou teveel liefde en aandacht geven? Dat bestaat niet!
Een diepe en goede relatie met je kind bouw je niet op door alleen op de leuke momenten aanwezig te zijn. Juíst op een moment dat je kind het moeilijk heeft leert jouw kind of je er écht voor hem/haar bent.
Juíst op een moment van diep verdriet, boosheid of angst kan de relatie met jouw kind groeien óf (verder) afbrokkelen.
Gisterenavond is mijn zoon tijdens zijn spel in een mierenhoop gaan liggen. Hij had eerst nog niks door, er kriebelde wat. Maar een half uur later kreeg hij enorm veel uitslag. Rood, opgezette buten op zijn rug en hals. Het brandde en jeukte enorm!
Natúúrlijk huilde hij. Hij ervaarde zelfs paniek, want het was zóveel... het zat overal! Hij ging steeds sneller ademhalen en ik merkte dat hij ging handelen vanuit zijn primitieve hersendeel (vechten of vluchten). Ik hield hem vast en liet hem focussen op zijn ademhaling. Rustig door zijn neus in, rustig door zijn mond uit. We telden de ademhaling. En hij kwam weer uit de paniek. Hij was niet meer overspoeld door zijn gevoelens.
Ik hád getriggerd kunnen raken. Hij was in zijn paniekbui even niet aanspreekbaar en huilde en schreeuwde hard.
Ik had me gefrustreerd kunnen voelen dat hij "overdreef". Of ik had me moedeloos kunnen voelen omdat er nu wéér iets was waardoor op tijd naar bed gaan niet zou lukken terwijl hij al zo moe was....
Ik had kunnen zeggen "Eerst rustig worden en dan praten we weer. Aan dit gedrag geef ik geen aandacht."
Maar hoe logisch dat misschien ook voor je klinkt... dat kán een kind niet terwijl het primitieve brein actief is. (En menig volwassene kan dat ook niet).
In deze fase van "overspoeld zijn door emoties" vindt het brein álles waarheid. En is vechten of vluchten de enige oplossing. Logisch nadenken en rustig handelen is dan geen optie.
Het antwoord is: aanwezig zijn en sympathie tonen.
Je kind zoekt veiligheid en is overspoeld door alle gevoelens en ervaringen. Hij kan er niet alleen uitkomen en heeft jou nodig.
Hierdoor leert jouw kind dat hij veilig is. Dat jij er voor hem bent. En dat hij oké is.
Maar ook ervaart je kind dat hij (na verloop van tijd) weer rustiger wordt. En dat hij weer uit de situatie van "vechten of vluchten" komt.
Wanneer je er als ouder voor je kind bent (je kind vast houdt, liefde en aandacht geeft) dan kan dat nóóit teveel zijn.
Natuurlijk... je gaat geen drama maken van elk wondje, vervelend gevoel of uitdagende situatie. Maar je bent aanwezig. Je erkent de gevoelens van je kind. En begeleidt hem als hij er in vast komt te zitten.
Dát is de liefde en aandacht waar je nooit teveel van kan geven. En wat je altijd in overvloed mag geven aan je kind.
*Let op: het betekent niet dat je over je eigen grens moet gaan en niet ook voor jezelf mag zorgen. Balans is hierin heel belangrijk.
Wat denk jij: Kan je je kind teveel liefde en aandacht geven?